Beyin Göçü, Türkiye İçin Önemli Bir Sorun
SERVET YILDIRIM – İhracatın artması iyi bir haber gibi görünse de aslında içimize dert olan bir durum. Ülkenin beşeri sermayesi, türlü zorluklarla yetişirken bedavaya başka ülkelere göç ediyor olması kaygı verici bir durum. Beyin göçü sadece göç edenlerin sorunu gibi görülmemeli; aslında Türkiye’nin de çözmesi gereken önemli bir mesele haline gelmiştir. Yurtdışına göçün 3 ana formu bulunmaktadır.
Üniversite Eğitimi Göçü
Son yıllarda artan eğilimlerden biri üniversite eğitimini yurtdışında almak. Özellikle bazı özel liselerin güçlü eğitim vermesi, mezunların önemli bir kısmının yurtdışında eğitim görmeyi tercih etmesine sebep oluyor. Diğer bir grup ise Türkiye’deki üniversitelerden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitim için Batı ülkelerine gidiyor.
Bu öğrencilerin yurt dışında eğitim almak istemeleri, ülkenin ekonomik dengesi açısında belirli zorluklar doğursa da, uzun vadede aldıkları eğitimin ve kazandıkları tecrübenin Türk ekonomisine fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Önemli olan ise bu gençlerin eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkeye dönüp katkı sağlamalarıdır.
İş Dünyasındaki Beyin Göçü
Bazı nitelikli çalışanların, işsizlik, düşük ücret veya ülkedeki siyasi ve sosyal durum gibi nedenlerle yurtdışına gitmesi ve geri dönmemesi de bir sorundur. Bu durumda ülkenin yetenekli insan kaynaklarını kaybetmesiyle birlikte teknolojik gelişmenin gerisinde kalınabilir.
Geleceği şekillendiren teknolojilerde oyun kurucu olmak için öncelikle ülke içindeki yetenekli beyinleri tutabilmek ve gidenleri geri çekebilmek gerekmektedir. Teknolojik ilerlemeleri takip etmenin ötesinde, geleceği şekillendirebilmek için önemli olan nokta budur.
Kaynak: Haber Özeti Dergisi