SGK pilot uygulamada yaklaşık 130 bin parmak izini doğruladı

İstanbul (İGFA) – Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Ankara’da 33 özel hastanede başlattığı parmak izi ile kimlik doğrulama hizmeti projesi kapsamında, iki hafta içerisinde yaklaşık 130 bin doğrulama işlemi gerçekleştirildi.

Bu doğrulamaların yaklaşık yüzde 55’i, proje içerisinde yer alan Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcı firmalardan biri olan biOnay cihazlarıyla gerçekleştirildi.

biOnay’ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, pilot uygulamada cihaz üreticisi ve hizmet sağlayıcısı olarak görev aldıklarını belirterek, “Çipli kimlik kartı ile parmak izi doğrulama uygulaması, 2020 yılının sonunda İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) Yönetmeliği ile başladı. Bu uygulama, başta tapu müdürlükleri olmak üzere, noterlikler, bankalar ve belediyeler gibi birçok kurumda yaygınlaştı. Şimdi ise SGK, Ankara’daki 33 özel hastanede EKDS ile provizyon veriyor. Bu proje sayesinde kimlik sahteciliği önleniyor ve zararların azaltılması hedefleniyor” dedi.

“Parmak İzi KEC Üzerinden Saklanmıyor, Bir Sunucuya Gönderilmiyor”

Ümit Yaşar Usta, yeni çipli kimlik kartlarının güvenlikli çipinde, sadece Nüfus İşleri tarafından yetkilendirilmiş cihazlarla okunabilen parmak izlerinin bulunduğunu belirterek, “Kart Erişim Cihazı (KEC) adı verilen bu cihazlar, 2 faktörlü doğrulama ile önce kimlik kartının sahteliğini ve orijinalliğini kontrol ediyor, ardından parmak iziyle karttaki parmak izinin eşleşip eşleşmediğini doğruluyor. Parmak izi, KEC üzerinde saklanmıyor ve hiçbir sunucuya gönderilmiyor, bu da KVK uyumlu olduğu anlamına geliyor. Bu doğrulama yöntemi, son derece güvenilir olup, hızlı ve doğruluk yüzdesi bakımından merkezi biyometrik sistemlerden daha etkili” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir