Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’na göre yaşlılığın üç işaret fişeği

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: “Yaşlanmanın 3 Yeni İşareti”

Sağlıklı ve uzun bir ömür, herkesin arzuladığı ortak bir hedeftir. Joan Baez’in dediği gibi, “Nasıl öleceğinizi ya da ne zaman öleceğinizi seçemezsiniz. Sadece nasıl yaşayacağınıza karar verebilirsiniz.”

Bilinen bir gerçek var ki, “Bu dünyada değişmeyen sadece ve sadece 2 şey var: Vergiler ve ölüm.” Tıp alanında 40 yılı aşkın tecrübem ve “kaliteli yaşama ve yaşlanma” eğitimimden çıkardığım sonuç ise şudur: “Sağlıklı ve keyifli bir ömür sürmek ve bu ömrü uzatmanın en etkili yolu yaşam tarzı seçimleridir.”

Araştırmalar, sağlıklı ve uzun bir ömür sürmenin genetik faktörlerden yüzde 20 oranında etkilendiğini -bu oran son yıllarda yüzde 7’ye kadar düştü-, yüzde 80’inin ise beslenme, uyku, egzersiz, huzur, sosyal ilişkiler ve yaşadığınız çevre gibi yaşam tarzı faktörlerine bağlı olduğunu göstermektedir.

Yaşlanma sadece fiziksel ve ruhsal bir süreç değildir. Beden ve zihin yaşlandıkça birçok sistem de yaşlanmaktadır: Bağışıklık yaşlanması, hormonal yaşlanma ve metabolik yaşlanma bunlardan en önemlileridir.

VARAN 1 – BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ DE YAŞLANIYOR

Yaşlılık sürecinde belirgin bir değişim, bağışıklık yaşlanmasıdır. Bağışıklık sisteminin yaşlanması, vücudun sürekli olarak iç ve dış antijenik uyarılara maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum, bağışıklık sisteminin dış (mikroplar, alerjenler, toksinler) ve iç (kanserler, otoimmün saldırılar) saldırılara karşı etkinliğini azaltmaktadır.

Bu nedenle yaşlanan herkesin bağışıklık yaşlanmasının durumunu bilmesi önemlidir. Çünkü gençlikte atlatılan basit bir soğuk algınlığı, yaşlılıkta ciddi bir zatürre sorununa dönüşebilir.

VARAN 2 – METABOLİK YAŞLANMAYA DİKKAT

Yaşlandıkça metabolik sistemlerimiz bozulmaya ve kırılganlaşmaya başlar. Bu durum, obezite, insülin direnci, diyabet gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Metabolik yaşlanmayı önlemenin temel yolu ise sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmaktan geçmektedir.

VARAN 3 – HORMONAL YAŞLANMA ÜZÜCÜDÜR

Yaşlanma sürecinde hormonal kayıplar meydana gelir. Kadınlarda menopoz, erkeklerde ise testosteron düşüşü gibi durumlar ortaya çıkar. Bu hormonal değişimler, yorgunluk, uykusuzluk, kemik azalması gibi belirtilere yol açabilir.

Unutmayın, yaşlanmanın sadece hormonal, metabolik ve bağışıklık sistemimizi etkilemediğini, aynı zamanda diğer sistemleri de etkilediğini göz ardı etmeyin. Yaşlanma sürecini akıllı yaşam tarzı değişiklikleriyle yavaşlatabilir ve daha kaliteli bir yaşam sürmeyi sağlayabilirsiniz.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir