Deniz Aracı İnşaatında KDV Muafiyeti Kaldırıldı
Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, 31 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile boyu 24 metreden küçük olan ve ihraç edilmek üzere inşa edilen yelkenli, kotra, palamar botu, pilot botu gibi deniz araçlarının inşa aşamasında ithal ya da yerli ekipmanlar ile de işçilik ödemelerinde KDV istisnasının kaldırıldığını hatırlattı. Bundan böyle boyu 24 metreden küçük olan bu teknelerin inşa aşamasındaki bütün alımların KDV’ye tabii olacağını belirten Ünlü, firmaların yüklendikleri KDV tutarını ihracat gerçekleştikten sonra iade alabileceklerini ancak teknelerin inşa süresinin uzun olması sebebiyle enflasyon nedeniyle KDV tutarlarının değer kaybedeceğini ve üreticilerin bu kaybı ürün fiyatlarına eklemek zorunda kalacaklarını dile getirdi.
24 metre altındaki teknelerde KDV muafiyetlerinin kaldırılmasının yat-tekne ihracatını olumsuz etkileyeceğini öne süren Ünlü, kamunun aldığı kararın ihracatı baltalayacağını ve Ankara’nın deniz konusundaki anlayışını netleştirmesi gerektiğini belirtti. Ünlü, Avrupa ülkelerinde 24 metre ve üzerindeki teknelerin kıyıya 100 metreden fazla yaklaşmalarının yasaklandığına dikkat çekerek, 24 metrenin altındaki teknelerde KDV muafiyetinin kaldırılmasının sektöre zarar vereceğini vurguladı.
Son yıllarda özel amaçlı gemilere olan talebin arttığını ve Türkiye’ye de siparişlerin geldiğini belirten Ünlü, ancak fiyat konusunda İspanya ile rekabet edemediklerini ve bu durumun 2025 yılında gemi ve yat ihracatının düşmesine neden olabileceği endişesini dile getirdi. İşçilik maliyetlerindeki artışlar, düşen siparişler ve KDV yükü sektörü zor durumda bırakarak istihdam kaybına yol açtığını vurgulayan Ünlü, denizcilik sektöründe yeni yatırımların durduğunu ve sanayicilerin yatırımlarını yurt dışına kaydırmak zorunda kaldığını ifade etti.
Kaynak: patronlardunyasi.com