8 Şubat 2025

Eğitim Dünyasından Güncel Haberler | Aydın Eğitim Haberleri

“Ekonomi, spor, teknoloji ile eğitime dair en güncel haberler burada! Aydın Eğitim Haberleri’yle bilgiye açılın!”

Dink cinayetinde kamu görevlileri davası: ‘İrfan Fidan’ın vebali büyük’

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada konuşan eski Yarbay sanık "Bu bir kumpas davasıdır. Bu davada İrfan Fidan ve Gökalp Kökçü’nün vebali büyüktür” dedi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı ve 7’si tutuklu 15 sanık yönünden Yargıtay’ın bozduğu dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Sanık ve müşteki avukatların katıldığı, kararın beklendiği davayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler’den (RSF) Erol Önderoğlu, Hrant’ın Arkadaşları’ndan Nevzat Onaran ve gazeteciler de takip ediyor.

Tutuklu sanıklar Veysal Şahin, Gazi Günay, Okan Şimşek, Osman Gülbel ve Yavuz Karakaya tutuklu bulundukları cezaevinden; tutuksuz sanıklar Mehmet Ayhan, Bekir Yokuş, Mehmet Ali Özkılınç, Onur Karakaya, Ali Öz ve Volkan Şahin ise ikamet ettikleri illerden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Sanıklardan eski Yarbay Muharrem Demirkale, tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nden getirilerek duruşma salonunda hazır bulunduruldu.

‘İRFAN FİDAN VE GÖKALP KÖKÇÜ’NÜN VEBALİ BÜYÜK’

Sanık Demirkale, “Hrant Dink’in acılı ailesi için ben duruşmalara gelmek istiyorum. Onlara saygımdan buraya gelmek istiyorum. Yüzünüze bakıp açıkça ifade vermek istiyorum” sözleriyle savunmasına başladı.

Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ı ve Hrant Dink dosyasını teslim ettiği savcı Gökalp Kökçü’yü suçlayan Demirkale, “Allah aşkına bana soru sorun, mahkeme bana soru sormuyor. Hrant Dink bu vatanın öz evladıdır. Bu bir kumpas davasıdır. Bu davada İrfan Fidan ve Gökalp Kökçü’nün vebali büyüktür” dedi.

Kökçü, Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili iddianame hazırlayan isimdi. Soruşturma daha sonra Gökalp Kökçü’den alınarak görev yeri değiştirilmişti.

Ne olmuştu?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mart 2021’de, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Fetullah Gülen, firari eski savcı Zekeriya Öz ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu, 13’ü firari 78 sanığın yargılandığı davada kararını açıklamıştı.

Eski kamu görevlileri tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 26 sanığı 3 yıl 4 ay ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı.

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme ve beraat ile ret kararı vermişti.

Haklarında ceza verilen sanıklar ile cezaların yetersiz olduğunu öne süren Dink ailesi avukatları karara itiraz etmiş, dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince ele alınmıştı.

Daire, 5 Mayıs 2022’de sanıklar, avukatları ve müdahillerin yaptığı istinaf başvurularını incelemiş, yerel mahkemenin kararını usul ve yasaya uygun bulmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise bazı sanıklar hakkında verilen cezaları az bularak bozmuştu.

Bozma kararı üzerine eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç‘ın yeniden yargılanmasına başlanmıştı.