Hitit Üniversitesi’nden Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Projesi
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Kabak, Türkiye’nin favori yiyecekleri arasında yer alan patates kızartması, köfte ve pişinin en sağlıklı pişirme yöntemlerini belirlemek amacıyla “Farklı Pişirme Yöntemleri ile Hazırlanan Gıda Ürünlerinde Proses Kontaminantların Oluşumu ve Farklı Yaş Grupları için Risk Değerlendirmesi Projesi”ni hayata geçirdi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında farklı pişirme teknikleri ve yağ çeşitleri kullanılarak hazırlanan patates kızartması, köfte ve pişide oluşabilecek toksik maddeler analiz edilecek. Proje kapsamında doktora öğrencileri Eylem Odabaş, Nimo Hussein Yussuf ve Fatma Öznur Afacan da yer alıyor.
Prof. Dr. Kabak, en uygun yağın ve mutfak araçlarının belirlenerek bu yiyeceklerin daha sağlıklı bir şekilde hazırlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Türkiye’de en çok tüketilen patates kızartması, köfte ve pişi gibi gıdaların çocukların sağlığını tehdit edebileceğini vurguladı.
Proje kapsamında belirlenen pişirme teknikleri ve yağ çeşitleriyle oluşabilen toksik maddeler üzerinde analiz yapılacağını belirten Kabak, çocukların ve gençlerin maruziyetini en aza indirmek için en uygun pişirme yöntemlerini ve yağ seçeneklerini belirleyeceklerini açıkladı.
Kabak, evde hazırlanmış gıdalardan dondurulmuş gıdalara kadar geniş bir yelpazede inceleme yapacaklarını ve güvenilir pişirme yöntemini bilimsel verilerle belirleyeceklerini aktardı.